Nieuws

'Voor Ajax voelt dit als een finale, voor Juventus gewoon als kwartfinale'

15 maart 2019 17:24 De loting voor de kwartfinale van de Champions League heeft vandaag plaatsgevonden en de uitslag is bekend: Ajax treft het Italiaanse Juventus. Wat moeten de mannen van Ten Hag doen om tegen deze sterke tegenstander resultaat te boeken?

In 1996 stonden de twee ploegen tegenover elkaar in de Champions League finale, waarin Ajax verloor na een penaltyreeks. Italiaans voetbalkenner Emile Schelvis was destijds aanwezig als verslaggever. "Dit is voor mij een droomloting. Er waren op papier gunstigere tegenstanders, maar dit is een mooie clash van voetbalstijlen. Tegen FC Porto was het een heel saaie wedstrijd geweest."

'Juventus niet altijd verdedigend'

De cruciale vraag is natuurlijk: wat wordt het strijdplan? Schelvis vindt dat de Godenzonen de beste kans hebben in de omschakeling. "Ajax heeft meer creativiteit dan Juventus, dat is zeker. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de eerste pass vanuit de verdediging onderscheppen en het opbouwende voetbal ontregelen. Lange, diepe ballen richting de aanvallers kunnen gekeerd worden door De Ligt."

Ook hebben mensen volgens Schelvis vaak een verkeerd beeld van het spel dat De Oude Dame speelt. "Ze zijn niet verdedigend ingesteld, ze zijn verdedigend gewoon heel goed georganiseerd. Vaak laten ze mooi voetbal zien en zijn ze bereid om aan te vallen, dat zag je wel tegen Atlético Madrid. Italië hunkert naar een grote, internationale prijs dus ze hebben het hele land achter zich staan."

David tegen Goliath

Juventus wordt dit jaar weer ruimschoots kampioen, dus zij kunnen zich volledig focussen op de Champions League. Ajax daarentegen, staat tweede in de Eredivisie dus kunnen hun beste spelers niet sparen. "Daar heeft Juventus een groot voordeel mee, al gaan zij het niet riskeren om in hun eigen competitie te verliezen. Hun motto is: winnen is niet belangrijk, het is het enige dat telt. Dan weet je al genoeg over hun instelling", vertelt de oud-presentator van Studio Italia.

Ajax zit in een goed ritme, maar het wordt een zware klus. Schelvis zet het nog eens in perspectief. "Ajax kan echt mooi voetbal laten zien, dat hebben ze bewezen, maar is het genoeg tegenover de klasse van Juve en de individuele klasse van Cristiano Ronaldo? Voor de Amsterdammers voelt dit als een finale, voor Juventus is dit echt gewoon een kwartfinale."

RTL Nieuws / Jochem Michels

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android