David Neres na zijn goal tegen Real Madrid.
Nieuws

David Neres: de gok van 43 miljoen die goed uitpakte

10 april 2019 07:58 Eén van de smaakmakers bij Ajax is dit seizoen David Neres. In de winter werd er nog een megabod van 43 miljoen vanuit China op de aanvaller afgeslagen. Dit is de juiste keuze gebleken van directeur voetbalzaken Marc Overmars, want vanavond tegen Juventus kan hij zomaar weer van grote waarde zijn.

"We hebben te veel voor hem betaald, dat weten we", zei Overmars tegen Voetbal International een paar maanden nadat Neres in Amsterdam was aangekomen. Voor 12 miljoen euro kwam Neres vanuit het Braziliaanse São Paulo FC over naar de Amsterdammers. Hij leek in het begin een miskoop te worden, maar ondertussen heeft de Braziliaan bewezen een topaankoop te zijn. 

'Hij kan het spel openbreken'

Sierd de Vos kan als sportcommentator enorm genieten van de Braziliaan. "We danken je moeder die jou gebaard heeft", schreeuwde hij uit na de 2-0 van Neres tegen Real Madrid. En zo enthousiast is hij nog steeds over de aanvaller. "Toen hij alleen nog maar werd ingezet als invaller, zag je meteen hoe hij de wedstrijd kon openbreken." Dat komt volgens Sierd doordat hij als een van de weinige spelers twee man kan uitspelen zonder een combinatie met een andere speler nodig te hebben.

Dat heeft de Braziliaan voornamelijk aan zichzelf te danken volgens Sierd. "Vaak word je beter van een trainer, begrijp me niet verkeerd, want Ten Hag is een goede trainer, maar door de taalbarrière is het moeilijk om hem precies uit te leggen wat hij moet doen. Hij moet gewoon blijven doen wat hij zelf denkt dat goed is."

Loopbaan bij Ajax

Een week na zijn komst in Nederland mocht Neres invallen tegen Heracles, maar daarna duurde het nog een tijd voordat hij ook echt basisspeler werd. Pas vanaf februari dit jaar, meer dan een jaar na zijn komst, is het hem gelukt om een basisplaats in zowel de eredivisie als in de Champions League af te dwingen.

In de Champions League dit seizoen had Ten Hag al iets eerder vertrouwen in de aanvaller. Van de 13 gespeelde wedstrijden stond hij bij 11 wedstrijden in de basis. Zijn spel is een cruciaal onderdeel geworden van het goed presterende Ajax.

Tot nu toe heeft hij twee goals en vier assists op zijn naam staan. Maar dat was voor Ten Hag niet genoeg om een basisplaats in de eredivisie te bemachtigen. Pas nadat Ajax de achtste finale had bereikt, kon Ten Hag niet meer om hem heen.

Neres belangrijk voor Ajax

Sierd vindt het in ieder geval een goede zet dat Neres in Amsterdam is gebleven. Zowel voor hemzelf als voor Ajax. "Voor het geld had hij naar China kunnen gaan, maar daar wordt hij op voetballend gebied niet beter van. En Ajax heeft een opstelling waarmee ze de top kunnen verslaan. Daar is hij een belangrijk stukje in."

RTL Nieuws/Floor Tuinhof

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android