Brian Brobbey in de aanval tijdens de halve finale van het EK tegen Spanje.
Nieuws

Toptalent Brobbey over toekomst: 'Ik wil bij Ajax 1 debuteren'

20 mei 2019 17:08 Gisteren won hij het EK onder 17 met Oranje, en nu ligt de focus alweer op de wedstrijd van Ajax onder 19 tegen Sparta. Het zijn drukke dagen voor Brian Brobbey, de mogelijke nieuwe topspits van Ajax en Oranje.

Brian Brobbey komt uit een echte voetbalfamilie: al zijn vier broers zijn profvoetballers, onder wie Derrick Luckassen van AZ.

Brobbey speelde een tijdje bij AFC maar werd al snel opgepikt door Ajax. Hij is snel, behendig en heeft meer kracht dan de meeste 17-jarigen waardoor hij vaak onmogelijk te verdedigen blijkt te zijn. Gisteren wist hij met Oranje O17 de EK-finale te winnen en zo zijn indrukwekkende campagne te belonen met een prijs.

Brobbey, die bekend staat om zijn goals, liet dit EK zien dat hij ook belangrijk kan zijn in andere aspecten op het veld. "Ik word vaak bestempeld als doelpuntenmachine, maar ik speel ook graag als buitenspeler of aanvallende middenvelder", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Mijn rol bij het nationale team is hetzelfde als bij Ajax, omdat ik veel van mijn teamgenoten hier heb. We gingen ook helemaal los toen Ajax kampioen werd, dat was een geweldig moment."

(Bijna) alle 41 doelpunten van Brian Brobbey in zijn 25 duels voor Ajax O19

Eigen jeugd

De geboren Amsterdammer speelt al bijna negen jaar bij zijn favoriete club en zijn droom is om te debuteren in Ajax 1. "Een spits uit eigen jeugd is altijd mooi toch? En het is ook wel weer tijd", vindt Brobbey. "Mijn doelstelling voor komend seizoen is debuteren in het eerste, dat is de lat die ik leg voor mezelf. Ik wil ook vast uitkomen voor Jong Ajax, want dat is het niveau waarvan ik beter word."

In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten, heeft Brobbey geen haast om uit Nederland te vertrekken. "Ik heb al veel aanbiedingen gekregen, vooral uit Engeland. Mijn omgeving wil dat ik hier blijf en mezelf rustig ontwikkel, dat voelt voor mij ook als de beste optie. De vergelijking met Romelu Lukaku hoor ik vaak als het gaat over die competitie, maar daar heb ik niks mee. Ik ben Brian Brobbey, ik doe mijn eigen ding."

RTL Nieuws / Jochem Michels

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android