Van Persie maakt zijn wereldberoemde goal tegen Spanje, Robben kijkt toe
ORANJE

'Bevrijdingsdag' 13 juni, hoe Oranje Frankrijk en Spanje afdroogde

13 juni 2019 07:25 13 juni is een datum die de Nederlandse voetballiefhebber sinds elf jaar met goud heeft omcirkeld in de agenda. In twee absolute galavoorstellingen liet Oranje namelijk zien dat het mondaine topvoetbal weer rekening moest houden met het rood-wit-blauw. Een terug- en vooruitblik.

Op het EK van 2008 is iedereen nog aan het bijkomen van de openingszege van Nederland op Italië. Oranje zet de regerend wereldkampioen namelijk flink te kijk: 3-0.

Is het een korte opleving na de ombouw van 2004, toen heel veel succesvolle Nederlandse internationals afzwaaiden? Of een lucky shot van het nieuwe Oranje, dat met het schaamrood op de kaken het WK van 2006 moest verlaten?

Of vertoont de vers geboetseerde selectie van bondscoach Marco van Basten daadwerkelijk voor het eerst weer tekenen van herstel en melden nieuwe namen zich op het internationale topvoetbalpodium?

Adieu

Dat laatste is het geval, want het vlot voetballende en snel combinerende elftal - met onder anderen Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Dirk Kuijt, Joris Mathijsen en Orlando Engelaar (!) - verslaat na Italië ook vicewereldkampioen Frankrijk: 4-1.

Tot ontsteltenis van Arsène Wenger, die voor het duel een weddenschap afsluit met voetbaljournalist Frans van den Nieuwenhof. De Franse manager van Arsenal kan maar niet geloven dat de schrijver van het Eindhovens Dagblad echt denkt dat Nederland met 4-1 van Les Bleus wint... 

Maar door goals van Kuijt, Robin van Persie, Robben en Sneijder is Oranje een voetbaldroom rijker en Wenger euro's armer.

Adios

Nederland klimt na 2008 op tot WK-finalist in 2010. Om maar aan te geven hoe een wederopstanding iets moois in het vooruitzicht kan stellen voor toekomstige toernooien.

Oranje heeft wat dat betreft een déjà vu op het WK 2014, opnieuw op de onvergetelijke datum van 13 juni. Spanje, dat Oranje vier jaar eerder nog een trauma had bezorgd, is de eerste tegenstander in Brazilië. In Nederland houdt men de voetbalharten vast.

Gaat dit onervaren team van bondscoach Louis van Gaal straks snoeihard onderuit tegen de regerend wereldkampioen? Onder meer omdat mannen als Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Daryl Janmaat en Jonathan de Guzman niet bekend zijn met het allerhoogste niveau? En 'we' in dat rare 5-3-2 systeem spelen?

Dat het meevalt, is een understatement van jewelste. Oranje walst vooral in de tweede helft over de Spanjaarden heen: 1-5. Van Persie maakt zich definitief onsterfelijk door zijn inmiddels wereldberoemde duikkopbal en de niet af te stoppen Robben steekt in een bloedvorm.

Onder leiding van het spitsenduo en een topfitte Sneijder heeft Spanje geen enkel antwoord op het powerplay van Nederland. Het eindresultaat is een mooie derde plaats op het toernooi, terwijl vooraf werd gevreesd voor een roemloos afscheid op het WK.

Ook nu weer zit Oranje in een opbouwfase, net als in 2008 en 2014. En ook nu moeten 'we' bevrijd worden van het idee dat 'we' een maatje te klein zijn voor de grootmachten. 

Gaat Nederland onder kapitein Ronald Koeman en aan de hand van nieuwe leiders als Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis een mooie voetbaltoekomst tegemoet, of stranden de Vliegende Hollanders veel te vroeg, zoals na 2014 gebeurde?

Plaatsing voor het EK van volgend jaar is, na het verliezen van de Nations League-finale, het volgende doel. Oranje kan in de kwalificatiepoule direct in de achtervolging, want de concurrenten Duitsland en Noord-Ierland hebben al een voorsprong opgebouwd.

Het toernooi van 2020 begint op 12 juni in Rome. Het zou gezien de geschiedenis niet slecht uitkomen, als Nederland een dag later mag aantreden. Het verleden bracht Oranje op die datum namelijk veel goeds.

VTBL/Patrick Leemans

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android