Ballon d'Or

Van Dijk kan in voetsporen Cruijff, Gullit en Van Basten treden

13 juni 2019 12:30 Virgil van Dijk heeft een geweldig seizoen achter de rug. De aanvoerder van Oranje won met Liverpool de Champions League en is uitgegroeid tot een publiekslieveling bij The Reds. Bij de bookmakers is de Nederlander favoriet voor het winnen van de Ballon d’Or, de prijs voor beste speler van het seizoen. Hieronder een overzicht van alle Nederlandse winnaars.

1971

Johan Cruijff was de eerste Nederlander die de prijs kreeg voor beste Europese voetballer. In 1971 liet de legendarische nummer veertien voetballer Sandro Mazzola en George Best achter zich. Mede dankzij Cruijff wonnen de Amsterdammers de Europa Cup I-finale tegen Panathinaikos.

1973

Twee jaar viel Cruijff wederom in de prijzen. Wederom wonnen de Amsterdammers de Europa Cup I, dit keer ten koste van het Italiaanse Juventus. El Salvador liet de Italiaan Dino Zoff en de Duitser Gerd Müller achter zich en won zo voor de tweede keer deze prestigieuze prijs.

1974

Ook na zijn transfer naar Barcelona bleef Cruijff de beste voetballer van Europa. De Nederlander won de prijs voor het tweede jaar op rij ten faveure van Franz Beckenbauer van Bayern München en Kazimierz Deyna van Legia Warschau.

1987

Na Johan Cruijff viel Nederland lang niet meer in de prijzen. In 1987 zorgde Ruud Gullit door zijn prestaties bij PSV en AC Milan voor weer een Nederlandse winnaar. De aanvaller droeg zijn uitverkiezing op aan de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Nelson Mandela, die op dat moment nog een politieke gevangene in zijn land was.

1988

Dit was een bijzonder jaar voor Nederland. Zo won Oranje het EK én bestond de top drie van de Ballon d’Or daardoor uit alleen maar Nederlanders. Marco van Basten won de prijs en op de tweede en derde plaats stonden Ruud Gullit en Frank Rijkaard. Huidig bondscoach Ronald Koeman eindigde als vijfde.

1989

Marco van Basten maakte furore in Italië bij AC Milan en won voor het tweede jaar op rij de Ballon d’Or. De Milanezen wonnen onder meer de Europa Cup I, door met 4-0 Steaua Boekarest te verslaan. Gullit en Van Basten scoorden ieder twee keer.

1992

Vooralsnog het laatste jaar waarin een Nederlander uitgeroepen werd tot beste voetballer van Europa. Marco van Basten kreeg de award voor de derde keer in zijn loopbaan. in 1995 nam 30-jarige spits vroegtijdig afscheid van het profvoetbal vanwege een ernstige enkelblessure.

Na zijn indrukwekkende seizoen maakt Van Dijk een goede kans om uitgeroepen te worden tot beste speler van Europa. Wordt hij de eerste Nederlandse winnaar in 27 jaar tijd?

VTBL

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android