Frank de Boer aan het werk bij zijn club Atlanta United.
Nieuws

Frank de Boer noemt gelijke betaling in voetbal 'belachelijk'

14 augustus 2019 11:43 Met de opkomst van het vrouwenvoetbal klinkt de roep om gelijke betaling van mannen en vrouwen steeds luider. Frank de Boer denkt er iets anders over.

"Ik vind het belachelijk", zei De Boer in The Guardian toen gevraagd werd naar het gelijk betalen van de nationale mannen- en vrouwenelftallen. De KNVB heeft onlangs besloten om de Oranje Leeuwinnen net zo veel te betalen als de mannen, en ook het Amerikaanse vrouwenelftal zou dit graag willen. Maar de huidig coach van Atlanta United snapt daar niks van. 

'Waarom hetzelfde?'

"Als er naar de finale van een WK 500 miljoen mensen of zoiets kijken, en 100 miljoen naar een vrouwenfinale, dan is er een verschil. Dus het is niet hetzelfde", zegt De Boer. "En natuurlijk moeten ze niet minder krijgen dan ze verdienen, maar wel wat ze echt verdienen. Als het net zo populair wordt als de mannen, dan zullen ze hetzelfde krijgen, want de inkomsten en advertentiewaarde gaan dan omhoog. Maar zo is het nu niet, dus waarom moeten ze hetzelfde verdienen?" 

Toch lijkt er een flinke inhaalslag te zijn gemaakt, want tijdens het WK voetbal voor vrouwen waren advertenties juist duurder dan tijdens de laatste wedstrijden van de mannen. Blokker betaalde bijna een halve ton voor een reclamespotje tijdens de laatste wedstrijd van de vrouwen tegen Japan. Lidl tikte 30.000 euro af en ING betaalde ruim 18.000 euro voor een reclame van een halve minuut in de rust van die partij. Dat bleek eerder uit onderzoek van RTL Z.

Kijkcijfers

De kijkcijfers van de mannen en vrouwen liggen in Nederland nog een stukje uit elkaar. In 2014 keken bijvoorbeeld 9,1 miljoen mensen naar Nederland-Argentinië op het WK voor de mannen, terwijl voor de WK-finale van de Oranje vrouwen tegen de VS ruim 5 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd zaten.

De Boer gelooft overigens wel in gelijke betaling op andere plekken in de samenleving. "Ik denk dat dit begon doordat vrouwen onderbetaald werden, zeker in managementposities. Daar zouden vrouwen hetzelfde moeten verdienen als mannen."

Bijvoorbeeld een manager bij een bank doet hetzelfde werk, dus zou hetzelfde betaald moeten krijgen redeneert De Boer. "Ik denk dat dit ook in de sportwereld is doorgesijpeld, zoals tennis en voetbal. Maar ik denk dat dat nog steeds anders is." 

RTL Nieuws/Jesse van Amerongen

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android