Nederlands elftal

'Nouri had een droom: ooit voor Ajax en Oranje spelen'

22 augustus 2019 08:44 Mohamed Ihattaren werd onlangs opgenomen in de selectie van Marokko. Dat bracht direct de discussie op gang of het 17-jarige talent van PSV moet kiezen voor het Nederlands elftal of het Marokkaans elftal. Een keuze waar meer jonge voetballers mee te maken krijgen in hun loopbaan.

Ihattaren gaf aan voorlopig nog geen keuze te willen maken. Mark Wotte weet als geen ander hoe het gaat rondom spelers die voor deze lastige keuze staan. Hij was drie jaar lang werkzaam bij de Marokkaanse voetbalbond en weet dat de PSV'er al jaren op de radar staat. "Er is regelmatig contact met de familie geweest", zegt hij in gesprek met de NOS.

Wat meespeelt in de keuze voor Marokko of Nederland is wat de familie van de speler wil zegt Wotte. "Je ziet vaak dat de familie erg gemotiveerd is om hun zoon voor Marokko te laten spelen, natuurlijk vanwege de roots. Maar je hebt ook genoeg jongens die een sterke band hebben met het land waarin ze zijn opgegroeid. Het verschilt echt per speler."

Dat veel spelers met een dubbel paspoort de laatste jaren voor Marokko kozen, kan volgens Wotte ook meespelen in de beslissing. "Denk aan Hakim Ziyech, Nordin en Soufyan Amrabat, Noussair Mazraoui, Mbark Boussoufa of Karim El Ahmadi die in Nederland zijn opgeleid, maar nu interlands voor Marokko spelen. Dat zijn voor de jeugd voorbeelden om voor Marokko te kiezen."

Uitzondering

Sommige spelers kiezen voor Marokko en sommige voor Nederland. Vaak wordt die keuze gemaakt aan de hand van gesprekken met de betrokken partijen. Al zijn er uitzonderingen, onder wie 'Appie' Nouri. "Abdelhak Nouri wilde niet met Marokko in gesprek gaan, omdat hij een droom had: ooit voor Ajax en Nederland spelen. Hij speelde toen al een paar jaar voor Oranje onder 15, 17 en 19. Dat hebben we toen gerespecteerd."

VTBL

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android