Europees voetbal

'Slaat nergens op dat clubs vrij krijgen'

28 augustus 2019 15:50 Als Ajax, PSV en Feyenoord niet de fout in gaan, spelen in ieder geval drie Nederlandse clubs minimaal tot aan de winterstop Europees voetbal. En wellicht komt AZ daar nog bij. Dat betekent wel dat ook nog de nodige wisselingen in het competitieschema zullen plaatsvinden. Voetbalanalist Theo Janssen vindt dat maar grote onzin.

Theo, de Nederlandse ploegen lijken er goed voor te staan in Europees verband.

"Mooi toch? We willen allemaal zo ver als mogelijk in Europa komen. Het is goed voor de ontwikkeling van onze jonge voetballers. Daarom moet het serieus genomen worden. Dat clubs vrij krijgen in de competitie, omdat ze in dezelfde week Europees moeten spelen: dat slaat toch helemaal nergens op?"

Hoezo?

"Jaren roepen we dat we in Nederland meer gewend moeten raken aan de 'Europese weken'. Zodat onze spelers ertegen bestand zijn om veel wedstrijden achter elkaar te voetballen. En dan gaan we clubs ineens vrij geven?"

Het is bedoeld om spelers meer rust te gunnen, in de toch al volle speelkalender.

"Ja, maar wat gaan die clubs dan juist doen? Meer trainen! Terwijl elke speler het veel leuker en lekkerder vindt om wedstrijden te spelen. De arbeid- rustverhouding is in Europese weken veel beter."

Maar voor Feyenoord, dat op dit moment spelers heeft die niet twee keer in de week kunnen worden opgesteld, is het wel lekker toch?

"Ik snap het wel van de clubs die minder geld in kas hebben en dus minder spelers van hetzelfde niveau hebben om te kunnen opstellen. Maar Steven Berghuis raakte maandag geblesseerd op een training die er niet was geweest als Feyenoord zondag had gespeeld. Ik begrijp echt wel dat clubs gebruik maken van die nieuwe regeling. Want als je die ruimte biedt, gaat men die ook benutten. Ik vind juist dat die optie helemaal niet beschikbaar zou moeten zijn."

(morgen een voorbeschouwing van Theo Janssen op de Europa League-wedstrijden van donderdagavond)

VTBL/Patrick Leemans

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android