Nieuws

Oranje viert feest met zege op Estland

19 november 2019 22:41 Het Nederlands elftal heeft de thuiswedstrijd tegen Estland benut om een feestje te vieren voor het behaalde ticket voor het EK van volgend jaar zomer in twaalf landen. Oranje zegevierde met 5-0 in een sfeervolle Johan Cruijff ArenA, met veel spelers die onder Ronald Koeman nog maar weinig aan bod waren gekomen. Georginio Wijnaldum eiste een hoofdrol op, met drie treffers.

De wave golfde herhaaldelijk over oranje gekleurde tribunes. Fans zongen en klapten zich suf. Alsof ze al een voorproefje namen op volgend jaar juni als het Nederlands elftal de drie poulewedstrijden van de Europese eindronde ook in Amsterdam speelt.

Oranje eindigde als tweede in de kwalificatiepoule, achter Duitsland dat Noord-Ierland versloeg. Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers komen in poule C van het EK terecht, met Oekraïne als groepshoofd. Dat lijkt niet ongunstig. Zo ontlopen ze in de poulefase andere groepshoofden als Duitsland, Engeland, Italië, Spanje, Italië en België.

Stengs en Boadu

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich zaterdag in het uitduel met Noord-Ierland (0-0) al voor het EK van 2020. Eindelijk is Oranje er weer bij op een groot toernooi, na een gemist EK van 2016 en WK van 2018. Koeman koos in de laatste groepswedstrijd tegen Estland voor veel spelers die hij nog maar weinig aan het werk geeft gezien.

Calvin Stengs debuteerde als basisspeler. Myron Boadu, zijn ploeggenoot bij AZ, mocht na rust voor het eerst meedoen en verving Depay. Nathan Aké speelde voor de afwezige Virgil van Dijk en Quincy Promes en Patrick van Aanholt waren de aanvallend ingestelde vleugelverdedigers van Oranje, waar ook Wout Weghorst en Kevin Strootman nog mochten invallen.

Racisme

Wijnaldum opende al in de zesde minuut de score. Hij stond na zijn treffer nogmaals stil bij de gebeurtenissen van zondag eerder bij FC Den Bosch, waar aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior Rotterdam racistisch werd bejegend door een deel van de aanhang van de thuisclub. Wijnaldum legde zijn donkere onderarm naast de blanke arm van Frenkie de Jong. Zo wilde hij laten zien dat bij Oranje iedereen een is, ongeacht afkomst.

Aké tekende in de negentiende minuut voor 2-0, op aangeven van de herstelde Memphis Depay. Een doelpuntenfestival leek in de maak, maar Oranje spaarde het zwakke Estland. Wijnaldum vierde in het laatste half uur nog wel zijn zevende en achtste treffer in de EK-kwalificatie. Geen speler van het Nederlands elftal scoorde vaker in deze poule.

Leuk voor Boadu was dat hij in zijn eerste interland de eindstand mocht bepalen.

ANP

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android