EK-kwalificatie

Wijnaldum stipt zware thema's aan: 'Ik wil niet wijs doen'

20 november 2019 07:05 Met drie treffers leidde Georginio Wijnaldum het Nederlands elftal naar een ruime zege op Estland (5-0). "Deze bondscoach wilde dat ik op 'tien' ging spelen", zei hij over zijn rol als aanvallende middenvelder bij Oranje. "Ik denk dat hij dat wel goed heeft gezien. Ik vind het heerlijk voetballen zo."

Niet Memphis Depay maar Wijnaldum is met acht doelpunten de topscorer van Oranje in de voltooide EK-kwalificatie. "Meen je dat nou?", reageerde de middenvelder van Liverpool die in een verdedigende rol onder voorgaande bondscoaches vaak niet kon overtuigen. "Of ik makkelijk ben gaan scoren? Nee, ik kom vaak in scoringspositie maar mis nog te veel kansen."

Wijnaldum verdiende alom respect met zijn reactie op het racistische gedrag van fans van FC Den Bosch aan het adres van Ahmad Mendes Moreira van Excelsior. "Onze persvoorlichter had me wel gewaarschuwd dat ik daar vragen over zou krijgen, maar ik had niets voorbereid."

Statement

De 29-jarige Wijnaldum pleitte voor hardere straffen en benadrukte dat het bij Oranje niet uitmaakt welke kleur je hebt. "Na mijn reactie kreeg ik positieve reacties van mijn ploeggenoten bij het Nederlands elftal. Dat deed me heel goed. Samen hebben we besloten om voor de wedstrijd weer een statement te maken."

De internationals van Oranje vormden dinsdagochtend een kring tijdens een rustige training. Ze plaatsten die foto op sociale media met de tekst: 'Enough is enough, stop racism' (genoeg is genoeg, stop racisme). "Maar Memphis had nog een goed idee", vertelt Wijnaldum. "Hij bedacht dat we een statement na een goal moesten maken."

Sinterklaas

Zo gezegd, zo gedaan. Wijnaldum rende na zijn 1-0 tegen Estland naar de zijlijn en al zijn ploeggenoten, inclusief wisselspelers, stonden in een kring om hem heen. Wijnaldum drukte zijn donkere onderarm tegen de blanke arm van Frenkie de Jong. "Wij zijn wel één, dat wilden we zeggen", vertelt de 62-voudig international.

"Ik wil niet wijs doen", vertelt Wijnaldum. "En ik ben echt geen politicus. Dat lijkt me een moeilijke baan en dan heb je meer thema's als racisme. Maar als voetballer krijg ik wel een podium. Daarom stipte ik die discussie over Zwarte Piet ook aan. Als kind zette ook ik mijn schoen. Mijn oma, waar ik vaak was, deed daar niets in. Ik voelde me als kind niet gediscrimineerd door Zwarte Piet. Geen enkel kind denk ik, want het is leuk om cadeautjes te krijgen. Maar als je ouder wordt, dan zie je dat anders. Zeker als ze je Zwarte Piet gaan noemen. Het feest van Sinterklaas is traditie, hoor ik vaak. Dat kan toch ook met roetveegpieten of blanke pieten?"

ANP / VTBL

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android