Nieuws

EK voetbal definitief verplaatst naar zomer van 2021

17 maart 2020 15:30 Het Europees kampioenschap voetbal is definitief verplaatst naar de zomer van 2021. Dat meldt de UEFA na overleg met 55 aangesloten bonden en Europese clubs en competities.

Eerder meldden de Franse, Noorse en Zweedse voetbalbond al dat het evenement is uitgesteld naar de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021. De UEFA maakt op die manier extra ruimte op de speelkalender, zodat de nationale en Europese competities voor clubs zo snel mogelijk kunnen worden uitgespeeld. De Europese voetbalbond liet weten de voorrang te geven aan het uitspelen van de nationale competities, dus nog voor de Champions League en Europa League.

Het Nederlands elftal moet daarmee, na het mislopen van het EK in 2016 en het WK in 2018, nog even wachten op de rentree bij een eindtoernooi. Oranje zou de drie pouleduels in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam spelen. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne stond gepland voor zondag 14 juni. Vier dagen later zou het elftal van bondscoach Ronald Koeman het tegen Oostenrijk op moeten nemen. De derde tegenstander, op maandag 21 juni, was nog niet bekend.

Verspreid EK

De UEFA had, vanwege het 60-jarig bestaan van de Europese Unie, besloten het EK verspreid door heel Europa te spelen. In de ArenA zou, naast de drie groepswedstrijden, ook nog een duel uit de achtste finales worden afgewerkt.

De play-offs voor het komende EK, waar wordt gestreden om de laatste vier van 24 deelnamebewijzen, zijn verplaatst van eind maart naar juni van dit jaar.

Voetbalbond Conmebol nam dinsdag al het besluit om het Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal voor landenteams te verplaatsen naar 2021. De Copa América zou plaatshebben in Argentinië en Colombia van 12 juni tot en met 12 juli 2020.

Veel Zuid-Amerikaanse topvoetballers spelen in Europese competities.

ANP

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android