Nostalgie

Vergane glorie: dit is er over van de ooit zo iconische stadions in Nederland

19 maart 2020 13:32 Tegenwoordig wordt er in de eredivisie bij veel clubs in de modernste stadions gespeeld. Dat was vooral in de vorige eeuw heel anders. Zo speelde Ajax in De Meer voor slechts 19.000 man en moest je bij Vitesse eerst een betonnen trap bewandelen om op het veld te komen. VTBL zet de oude stadions in Nederland op een rijtje.

De Alkmaarderhout – AZ Alkmaar

Tussen 1948 en 2006 speelde Alkmaarsche Boys, Alkmaar ’54, AZ ’67 en AZ Alkmaar in de Alkmaarderhout. Het stadion had een capaciteit van 8.914 toeschouwers en was daarmee een van de kleinste stadions van de eredivisie. De laatste wedstrijd werd gespeeld op vrijdag 12 mei 2006.

Dit was tijdens een afscheidswedstrijd voor Michael Buskermolen en Barry van Galen, die een eigen team hadden samengesteld. Tegenwoordig ligt op de plek een woonwijk, genaamd De Oranjehof.

Stadion De Hout Stadion De Hout
Monument van De Hout Monument van De Hout

De Meer – Ajax Amsterdam

Tussen 1934 en 1996 speelde Ajax in stadion De Meer. In een vriendschappelijke wedstrijd tegen Stade Francais won Ajax met 5-1 de openingswedstrijd in dit nieuwe stadion. Deze score stond 62 jaar later, tijdens de afscheidswedstrijd, nogmaals op het scorebord. Op 28 april 1996 was Ajax met 5-1 te sterk voor Willem II.

Opvallend is dat de laatste doelpuntenmaker in De Meer geen Ajacied is. Door het doelpunt aan de kant van de Tilburgers is Jack de Gier de laatste speler die in De Meer het net wist te vinden. Onder leiding van Louis van Gaal prolongeerde Ajax de 26e landstitel in de clubhistorie.

Stadion De Meer Stadion De Meer

Enkele uren na de inwijding van de nieuwe Amsterdam ArenA, werd De Meer door een brand vrijwel geheel verwoest. De sloop zou een paar dagen later beginnen.

Tegenwoordig ligt op de grond van het stadion een park, genaamd Park de Meer. Hier zijn twaalf bruggen vernoemd naar iconen van de club: Cruijff, Swart, Mürhren, Keizer, Hulshoff, Krol, Neeskens, Haan, Suurbier, Stuy, Blankenhorst en Vasović.

Brug vernoemd naar voetballer Piet Keizer Brug vernoemd naar voetballer Piet Keizer

De Baandert – Fortuna Sittard

Vanaf 1964 speelde Sittardia en later fusieclub Fortuna SC en Fortuna Sittard op Sportpark De Baandert. In het seizoen 1984/1985 had de club zijn hoogtijdagen met het Europese duel tegen Everton. Op 24 oktober 1999 werd de laatste wedstrijd in De Baandert gespeeld. Fortuna won met 3-2 van Sparta Rotterdam.

De club uit Sittard ging verder in het vernieuwde Wagner and Partners stadion, waar het meer tegen faillissement heeft gespeeld dan ze zich in Sittard bezig hebben kunnen houden met voetbal. Op 28 april 2018 was er na jaren ellende weer tijd voor een hoogtepunt in Sittard. De club uit het zuiden promoveerde na 16 jaar afwezigheid terug naar de eredivisie.

De Baandert De Baandert

Tegenwoordig ligt er op de plek van De Baandert een woonwijk. Als herdenking zijn er een aantal monumenten geplaatst, waarop oud-spelers vermeld staan.

Monument van oud-voetballer Willy Dullens Monument van oud-voetballer Willy Dullens

Nieuw Monnikenhuize – Vitesse Arnhem

Tussen 1950 en 1997 was Nieuw-Monnikenhuize de thuishaven van Vitesse. Het stadion had een maximum capaciteit van 18.000 plaatsen. De laatste wedstrijd op Nieuw Monnikenhuize werd met 2-1 gewonnen van FC Twente. Dejan Čurović werd de laatste doelpuntenmaker in het oude stadion én de eerste doelpuntenmaker in het nieuwe GelreDome.

Doelman Ben Nijhuis en Vitesse-verdediger Joop Heezen onderscheppen een aanval van Barcelona-speler Asensi Doelman Ben Nijhuis en Vitesse-verdediger Joop Heezen onderscheppen een aanval van Barcelona-speler Asensi

De Serviër onthulde in 2012 een speciale gedenkstrip met een stenenbal op de plek waar Nieuw Monnikenhuize lag.

Gedenkstip waar vroeger de hoofdingang van Nieuw Monnikenhuize was Gedenkstip waar vroeger de hoofdingang van Nieuw Monnikenhuize was

Het Diekman – FC Twente

Om optimaal afscheid te nemen van Het Diekman stadion, werd er zelfs een lied gemaakt ter ere van de oude thuishaven van FC Twente.

Bij de opening in 1956 had het stadion een capaciteit van 22.000 toeschouwers. Door verscherpte voorschriften van de UEFA en de KNVB werd dit in verloop van tijd teruggebracht naar 13.500. Op 22 april 1998 werd er na 42 jaar afscheid genomen. Het laatste doelpunt in Het Diekman werd gemaakt door Enschedeër Martijn Abbenhues. In totaal werden er 563 competitie wedstrijden, 48 bekerduels en 34 Europese wedstrijden gespeeld.

Het Diekman Het Diekman

Tegenwoordig is er nog een klein stuk van Het Diekman overgebleven. 

NAC Stadion aan de Beatrixstraat – NAC Breda

In 1975 werd het eerste avondje NAC geïntroduceerd. Na de installatie van lichtmasten mocht NAC haar wedstrijden ook ’s avonds voetballen, waardoor NAC de voorkeur legde op zaterdagavond wedstrijden. Johan Cruijf vergelijk ‘Het Avondje NAC’ met de El Clásico FC Barcelona – Real Madrid. Op 12 mei 1996 sloot het stadion haar deuren en een dag later werd er al begonnen met de sloop. Op de plek van het stadion ligt tegenwoordig een woonwijk.

Nac stadion Nac stadion

Zuiderpark – ADO Den Haag

Het afscheid van het Zuiderpark in 2007 was zeer opmerkelijk te noemen. ADO Den Haag was al gedegradeerd en mocht in de allerlaatste wedstrijd FC Groningen ontvangen. Al na twee minuten spelen werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt, omdat er meermaals vuurwerk werd afgestoken. Vijf minuten in de tweede helft bij een stand van 0-3 werd de wedstrijd zelfs definitief gestaakt.

Het laatste seizoen van ADO in het Zuiderpark ging de boeken in als het Farewell Season. De club had een speciaal logo ontworpen, dat het gehele seizoen werd gedragen op de mouw van de spelers.

Het Zuiderpark Het Zuiderpark

Tegenwoordig staat op de plek van het Zuiderpark een Sportcampus bedoeld voor zaalsporten, strandsporten en nog meer verschillende sporten.

Beachvolleybal terrein in het Zuiderpark Sportcampus Beachvolleybal terrein in het Zuiderpark Sportcampus

Stadion Oosterpark – FC Groningen

In 1935 rolde de eerste bal in Stadion Oosterpark. De voorloper van het huidige FC Groningen, GVAV-Rapiditas, speelde als eerste een onofficiële wedstrijd tegen Friesland (5-3 winst). Het Oosterpark sloot haar deuren op 22 december 2005 met tevens een overwinning. De supporters gingen met fakkels en vuurwerk vanaf de markt in Groningen voor het laatst naar de thuishaven. De wedstrijd tegen Volendam werd met 3-0 gewonnen.

Het Oosterpark Het Oosterpark

Op de plek van het Oosterplek ligt tegenwoordig een vinexwijk

Vinexwijk waar het Oosterpark was gevestigd Vinexwijk waar het Oosterpark was gevestigd
VTBL

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android