Boy de Jong in zijn tijd als keeper van PEC Zwolle (2014/15)
Coronacrisis

Doelman vlucht uit Zuid-Afrika: 'Hier kan een ramp ontstaan'

26 maart 2020 15:11 De coronacrisis houdt de hele wereld in z'n greep. Het voetbal ligt stil, in afwachting van wat komen gaat. Boy de Jong (25) neemt het zekere voor het onzekere en verlaat vanavond Zuid-Afrika. De keeper van Stellenbosch FC vliegt terug naar Nederland, zolang dat nog kan. "De paniek is toegenomen."

"Ik heb mijn contract met Stellenbosch laten ontbinden. Mijn gezin en ik willen namelijk echt naar Nederland. We willen het risico niet nemen dat we zes maanden of langer hier moeten blijven. Het is namelijk niet te voorspellen hoe het virus zich gaat ontwikkelen. In de sloppenwijken van Zuid-Afrika wonen mensen dicht op elkaar en zij hebben geen geld voor medicijnen, vitaminen of hygiënische hulpmiddelen. In de townships kan het echt flink om zich heen gaan slaan."

"In Zuid-Afrika bestaat een groot verschil tussen arm en rijk. De rijken kunnen naar de private hospitals, de rest is overgeleverd aan de government hospitals, waar veel minder bedden en beademingsapparaten zijn. Het kan hier uitlopen op een ramp."

"Gisteren kwamen mensen hier nog gewoon samen en de restaurants waren open. Net als in eerste instantie in Nederland dachten velen: 'het komt wel goed' en ging men naar buiten. Het besmettingsaantal is ook lang laag gebleven, maar nu schiet het omhoog. De paniek is toegenomen. Daarom gaat het land morgen in een lock down. Toen konden we kiezen: hier blijven of terugkeren."

"De Zuid-Afrikaanse competitie stopte vorige week en ligt tot 16 april stil. Ze hopen te kunnen hervatten en voor eind juni klaar te kunnen zijn. Maar ik denk dat er niet meer gevoetbald gaat worden. Bij de club is niemand getest. Wel werd bij ons de temperatuur opgemeten en moesten we een vragenlijst invullen. Niemand vertoonde symptomen. In mijn naaste omgeving, mijn gezin, ook geen besmettingen. Gelukkig maar."

"Het is erg dubbel om weg te gaan. We hebben hier een geweldige tijd gehad. Zuid-Afrika is een fantastisch land. We woonden net buiten Kaapstad en hebben zulke mooie dingen gezien... Nederland als land misten we niet, maar onze vrienden en familie natuurlijk wel. Daarom wilden we naar huis, zolang het nog kan. Het is zonde dat het zo moet eindigen, maar er zijn belangrijker zaken dan voetbal nu: gezondheid."

"Nederland is er momenteel erger aan toe dan Zuid-Afrika. We hadden Nederlandse tv, dus we hebben alles kunnen volgen. Ik ben op de hoogte van de aantallen. Maar hier weten ze nog niet wat ze te wachten staat. Ik hoop dat we in Nederland de piek misschien wel hebben bereikt of daar bijna zijn."

"Als we morgen op Schiphol landen, staan mijn ouders ons op te wachten. Ze kunnen met twee auto's komen, want we hebben zeven koffers bij ons, haha! Nee, we mogen elkaar inderdaad niet in de armen vallen (De Jong speelde sinds vorig jaar zomer voor Stellenbosch, red.). Afstand bewaren hè."

"Als het virus is ingedamd, ga ik ook weer kijken naar een nieuwe club. Nederland, een ander Europees land of opnieuw een avontuur verder weg. Ik sta voor alles open. Daar ben ik alleen nog niet mee bezig nu. Eerst maar eens veilig en gezond blijven."

 

VTBL/Patrick Leemans

PRO TIP
Wil je een wedstrijd bijhouden met ons Live Scorebord?
Download dan nu de VTBL app!
iOS of Android